no se dk uk Søndag 18. November 2018

Dagens Sitat

quote Kvinner gleder seg over komplimenter; menn tror til og med på dem.  quote
- Mikal Rode 

Rabattkode!

20% rabatt på alle produkter hos Blush.no ved bruk av rabattkoden 20PROSENT
peter
buffy
spill
facebook
Plus500

Meny

Nordisk Tribun
Forsiden
Gratis Spill
Ukens Film
TV Guide
Quiz
Tips en venn
Kontakt Oss
Sett som Startside

quiz
film
tv

Nosferatu
I et par generasjoner nå har man blitt vant til å forbinde ordet filmindustri utelukkende med Hollywood. Men før Nazismen og krigen la det meste i grus i Europa så hadde bl.a. Tyskland en filmproduksjon som ikke bare kunne måle seg med USAs i volum, men som det også kan forsvares å påstå var overlegen hva gjelder kvalitet.

Rent bortsett fra at de fleste av disse filmene ble laget under stumfilmperioden, og dermed er noe uvant for dagens publikum, så var mange av dem også preget av et filmspråk vi i dag kan finne fremmed.

Amerikansk film, som skapte lesten de fleste filmer selv i dag er laget over var faktisk en ganske konservativ og gammeldags stil. I bunn og grunn var, og tildels er, denne typen film rett og slett filmet teater.

De Tyske ekspresjonistene derimot skjønte svært tidlig at film ikke behøvde å slavisk følge gamle former eller la seg begrense av den oppbygning av scener og akter som lå i teaterets natur. Kameraet behøvde ikke vente på nye kulisser eller sitte i samme avstand rett foran handlingen i salen. Ei heller trengte filmen nødvendigvis å foregå i en verden som var gjenkjennelig vår egen.

Regisøren Fritz Lang skapte i en film som "Metropolis" en fremtidsverden hvis like man ikke kunne peke på før Ridley Scotts "Bladerunner" på 80-tallet.

Hans kollega Friedrich Wilhelm Murnau på den annen side skapte i vampyrfilmen "Nosferatu, eine Symphonie des Grauens" fra 1922 en mørk og urgammel drømmeverden, der skyggene bokstavelig talt lever sitt eget liv.

Filmen var basert på Bram Stokers klassiske roman "Dracula", selv om navn og steder ble forandret. Alikevel gikk Stokers enke, som eide opphavsrettighetene til romanen, til sak, og greide nesten å utslette hver eneste kopi av filmen. En eneste original filmrulle overlevde intakt. Og det skal vi i dag være glad for, da mange, med god grunn, mener at selv i dag, så mange år senere, i en tid da spesialeffekter er hinsides alt hva mellomkrigstidens filmskapere kunne forestille seg, så er fremdeles "Nosferatu" den beste vampyrfilmen noen gang laget.

Filmen er i USA ikke lenger bundet av copyright, og kan fritt sees her på "Ukens Film", og også lastes ned fra Internet Archive i flere formater.