no se dk uk Søndag 18. November 2018

Dagens Sitat

quote Kvinner gleder seg over komplimenter; menn tror til og med på dem.  quote
- Mikal Rode 

Rabattkode!

20% rabatt på alle produkter hos Blush.no ved bruk av rabattkoden 20PROSENT
peter
buffy
spill
facebook
Plus500

Meny

Nordisk Tribun
Forsiden
Gratis Spill
Ukens Film
TV Guide
Quiz
Tips en venn
Kontakt Oss
Sett som Startside

quiz
film
tv

The 7th Voyage of Sinbad
Før slutten av 1970-tallet, da George Lucas og Steven Spielberg forandret Hollywood, og spesialeffekter på film, så hadde man en egen genre eventyrfilmer; ikke B-filmer, men heller ikke enorme produksjoner slik som de som skulle følge, og Ringenes Herre filmene, som arvet noe av ånden mange år senere.

Stormesteren i denne genren var Ray Harryhausen. På tross av at han i mange av filmene formelt kun var ansvarlig for spesialeffektene, først og fremst de mange stop-motion miniatyrene av alle mulige og umulige mytiske monstre og vidundre, så bar de stort sett alle mer preg av hans håndverk enn noen regisør har satt på sine. De kalles da også alltid Ray Harryhausen-filmer, uansett hvem som satt i regisørstolen eller produserte.

Han var ansvarlig for slike klassiske filmer som "Jason and the Argonauts" og "Clash of the Titans", bygget over de gamle Greske legendene. Men han laget også, fra 1958 til 1977 en trilogi av filmer basert på eventyrene til Sinbad Sjøfareren fra den Arabiske "1001 Natt". Den første i serien var "The 7th Voyage of Sinbad" fra 1958, som i 2008 ble vedtatt verneverdig av Library of Congress og utpekt som en av de filmene som bør bevares for ettertiden som særlig kunstnerisk og historisk betydelig.

Det bør også legges til at det er en drivende artig og ikke minst koselig film. Nei, den har ikke den realismen som moderne datateknologi kan fremskape (selv om også den er en smule overvurdert i de fleste tilfeller). Men så er det da heller ikke poenget. Og hva betyr egentlig realisme når det dreier seg om en drage eller en cyklops, bare resultatet behager øyet og fantasien. Ray Harryhausens filmer og effekter er, selv sett med samtidens øyne, fantastiske, i alle ordets betydninger.

Ukens Film, introdusert av filmbloggeren The Cinemated Man, er Sinbads Syvende Reise, "The 7th Voyage of Sinbad".