no se dk uk Søndag 18. November 2018

Dagens Sitat

quote Kvinner gleder seg over komplimenter; menn tror til og med på dem.  quote
- Mikal Rode 

Rabattkode!

20% rabatt på alle produkter hos Blush.no ved bruk av rabattkoden 20PROSENT
peter
buffy
spill
facebook
Plus500

Meny

Nordisk Tribun
Forsiden
Gratis Spill
Ukens Film
TV Guide
Quiz
Tips en venn
Kontakt Oss
Sett som Startside

quiz
film
tv

De Dødes Tjern
I motsetning til større nasjoner, og et naboland som Sverige, har forholdene i Norge vært for små til at man noengang fikk etablert noe som kunne kalles en filmindustri. De relativt få virkelig gode filmene var og ble isolerte lyspunkt som aldri startet noen bølge eller etablerte et miljø.

Men noen lyspunkt har det blitt gjennom årenes løp. Og ett av dem var også noe som inntil nylig kunne kalles en unorsk genre, en grøsser.

Påskekrimen her på Ukens Film er den klassiske Norske grøsseren "De Dødes Tjern" fra 1958 basert på Bernhard Borges roman, hvor en vennegjeng reiser til en avsidesliggende hytte i Østerdalen like ved et mørkt tjern...

img
Bernhard Borge var pseudonymet lyrikeren André Bjerke benyttet da han skrev sine kriminalfortellinger. Og han opptrer da også i filmen, men merkelig nok ikke som sitt alter ego Borge, som spilles av Henki Kolstad, men som den dystre Gabriel Mørk. Det er en viss symbolsk logikk i det, da det kan hevdes at Bjerke ikke bare spilte på mørkere strenger i sine krimromaner, men også paradoksalt nok var mer "poetisk" og mindre prosaisk i denne prosaen enn han var i sin poesi.

I tillegg til Mørk og Borge reiser Borges kone Sonja, psykiateren Kai Bugge og Harald Gran og hans forlovede Liljan Werner for å tilbringe noen dager på hytten til Liljans bror Bjørn. Men da de ankommer er det ingen hjemme. Og de finner spor som fører til bredden av et mørkt tjern like i nærheten.

De får så høre lensmannen fortelle om den opprinnelige eieren av hytten, Tore Gråvik, som tok livet av sin søster og hennes elsker, for så å drukne seg i tjernet. Sagnet sier at han går igjen, og trekker andre med seg ned i dypet...