no se dk uk Søndag 18. November 2018

Dagens Sitat

quote Kvinner gleder seg over komplimenter; menn tror til og med på dem.  quote
- Mikal Rode 

Rabattkode!

20% rabatt på alle produkter hos Blush.no ved bruk av rabattkoden 20PROSENT
peter
buffy
spill
facebook
Plus500

Meny

Nordisk Tribun
Forsiden
Gratis Spill
Ukens Film
TV Guide
Quiz
Tips en venn
Kontakt Oss
Sett som Startside

quiz
film
tv

Inherit the Wind
I 1925, i den lille Amerikanske byen Dayton, Tennessee stod naturfaglæreren John T. Scopes for retten. Han var tiltalt for å ha forledet ungdommen, og undergravet offentlig moral.

Forbrytelsen hans var å ha undervist sine elever om teoriene til Charles Darwin om at alle dyr og planter hadde utviklet seg fra tidligere arter, og at mennesket utviklet seg fra apene. De gudfryktige medborgerne i Dayton var rasende.

Den såkalte "Scopes Monkey Trial" skulle bli berømt. Den stilte to livssyn mot hverandre, og den moderne tid mot gamle tradisjoner. Men den ble fulgt av media i hele USA, ja hele verden, fordi advokatene for begge sider var intellektuelle giganter i samtiden.

Clarence Darrow, som forsvarte Scopes, var kanskje sin tids beste advokat. På den andre siden, som anklager, og våpendrager for tradisjonell tro og den jevne mann, stod William Jennings Bryan, en av USAs største talere gjennom tidene og tre ganger presidentkandidat for det Demokratiske Parti.

Saken ble senere, lett forkledd, satt opp som teaterstykke på Broadway, og ble filmet opptil flere ganger. Den klart beste tolkningen er innspillingen fra 1960, med Spencer Tracy og Fredric March i de to hovedrollene og Gene Kelly som den påtatt kyniske journalisten som dekker saken.

Det er en storslagen film, og tilogmed kanskje mer aktuell i vår tid enn da den ble spilt inn. Det var nok få som i 1960 forestilte seg at kampen om evolusjon eller Guds skapelse fortsatt kom til å rase i det nye årtusen med uforminsket kraft.