no se dk uk Søndag 18. November 2018

Dagens Sitat

quote Kvinner gleder seg over komplimenter; menn tror til og med på dem.  quote
- Mikal Rode 

Rabattkode!

20% rabatt på alle produkter hos Blush.no ved bruk av rabattkoden 20PROSENT
peter
buffy
spill
facebook
Plus500

Meny

Nordisk Tribun
Forsiden
Gratis Spill
Ukens Film
TV Guide
Quiz
Tips en venn
Kontakt Oss
Sett som Startside

quiz
film
tv

The Stendhal Syndrome
- Introduksjon skrevet av Ole Sverre Olsen

Våren regnes gjerne for å være den beste tiden å reise rundt i Italia på. Særlig for kunstinteresserte mennesker som ikke liker å stå i lange køer foran museer og spisesteder, Enkelte av dem som nå snart skal nedover vil vel muligens gå rundt med en snikende angst for å bli rammet av akutt sinnssykdom etter å ha sett ukens film. Den fryktede sinnslidelsen – Stendahl-syndromet – rammer som kjent bare Italia-reisende, med lidenskap for gamle malerier og arkitektur.

I år 1887 la den franske forfatteren Marie Henry Beyle – bedre kjent under synonymet Stendhal – ut på Italia-ferd. Et av hovedmålene hans var selvsagt Firenze. Men han hadde ikke vært mange dagene i Firenze før et tilnærmelsesvis psykotisk utbrudd av den sinnssykdommen han selv har gitt navnet til, hensatte ham i en delirisk tilstand.. Det første utbruddet hans fant sted i kirken Santa Croce, I boken - Naples and Florence: a Journey from Milan to Reggio - har han gitt en beskrivelse av hvordan dette artet seg:

I was in a sort of ecstasy, from the idea of being in Florence, close to the great men whose tombs I had seen. Absorbed in the contemplation of sublime beauty ... I reached the point where one encounters celestial sensations ... Everything spoke so vividly to my soul. Ah, if I could only forget. I had palpitations of the heart, what in Berlin they call 'nerves.' Life was drained from me. I walked with the fear of falling.


Tilstanden som han her beskriver ble først diagnostisert og navngitt så sent som i !979, av den italienske psykiateren Dr. Graziella Magherini. Hun hadde nemlig lagt merke til lignende, psykosomatiske forstyrelser blant flere av dagens turister i Firenze, særlig de førstegangsreisende. Spesielt kjent er Dr. Magherinis behandling av en kunstinteressert Norsk skolelærerinne som bringes til psykiatrisk poliklinikk med umiskjennelige symptomer på at at Stendahl-syndromet er i gang …

I kultskrekkfilmen The Stendhal Syndrome av Dario Argento fra 1996 møter vi den kvinnelige politietterforskeren Anna Manni fra Roma, som jakter på en serie voldtektsforbryter/morder. Etterforskningen har brakt henne til Firenze, men allerede i filmens åpningssekvenser mens hun besøker Uffizi galleriet blir hun rammet av et akutt anfall av Stendhal-syndromet – og dramatikken er i gang. Bildene på veggen begynner å dreie rundt; portrettene snakker og hun hører hester som vrinsker, hover som slår og lanser som smeller i hverandre under rytter kampene. Da hun våkner etter besvimelsen har hun mistet hukommelsen, men det har ikke morderen som har iakttatt henne.

Filmen er kanskje ikke fullt på høyde med Dario Argentos mesterverk – Opera - men dette er uansett brutal og sjelden kost, som ikke ligner så veldig mye på annet man kan se på film.

Den kvinnelige politietterforskeren spilles av Argentos datter – skuespillerinnen Asia Argento.

The Stendhal Syndrome av Dario Argento er ukens film.