no se dk uk Søndag 18. November 2018

Dagens Sitat

quote Kvinner gleder seg over komplimenter; menn tror til og med på dem.  quote
- Mikal Rode 

Rabattkode!

20% rabatt på alle produkter hos Blush.no ved bruk av rabattkoden 20PROSENT
peter
buffy
spill
facebook
Plus500

Meny

Nordisk Tribun
Forsiden
Gratis Spill
Ukens Film
TV Guide
Quiz
Tips en venn
Kontakt Oss
Sett som Startside

quiz
film
tv

Rebecca
- Introduksjon av Henry Midgley

"I går natt drømte jeg at jeg dro til Mandalay igjen." Slik begynner den mystiske og gåtefulle filmen "Rebecca", basert på romanen av Daphne du Maurier. Rebecca var Alfred Hitchcocks første Amerikanske film - og en av hans beste. Det var produsent David Selznicks første siden "Tatt av Vinden", og etter undertegnedes mening er det en bedre og mer intressant film. Den handler om konflikten mellom en ung kone og hennes ektemanns tidligere liv og sosiale status. Vi ser handlingen gjennom hennes øyne - hun er den jevne kvinnen og forblir navnløs gjennom hele filmen - og det vi er vitne til gjennom hennes øyne er en infløkt intrige rundt den aristokratiske overklassens skyggesider.

img
Hun møter Maximilian de Winter i Monte Carlo, og de gifter seg der. De Winter er karismatisk, eldre og erfaren. Han bringer henne med seg til sitt hjem, herskapshuset Mandalay. Og så snart hun ankommer får hun føle det uhellsvangre nærværet av de Winters avdøde tidligere kone, Rebecca. Rebeccas gamle husholderske Mrs Danvers bestyrer huset. Og hun, og alle andre, lar den nye fruen i huset forstå at hun ikke er på langt nær så vakker eller begavet som sin forgjenger. Rebeccas slektninger og venner dukker stadig opp. Filmen handler om hvordan den nye konen hjemsøkes av den gamle, hvordan livet hennes hjemsøkes av hendelser hun ikke kjenner til, og om hvordan sosiale normer påvirker det Engelske samfunnet - hvordan høflighet ofte kun er et skalkesjul for uoppriktighet.

Det er en innviklet historie, med både komedie og dysterhet, og en del strålende rolletolkninger, bla. av hovedrolleinnehaverne Joan Fontaine og Laurence Olivier. Hitchcock var på høyden av sin skaperkraft da han laget denne filmen, og han var i stand til å drive igjennom sin egen visjon av hvordan den skulle være, på tross av stadig innblanding fra David Selznick. Filmen er betydningsfull, ikke bare på grunn av dens egen kunstneriske verdi, men også som en del av den store regisørens kanskje sterkeste produktive periode, på 1940-tallet. Men mer enn noe annet så er det en både intelligent og underholdende film. Den har undertekster om klassesamfunn og moral, men det er også en thriller med makabre uhell og lattervekkende episoder. Så finn en kopp te, len deg tilbake og nyt denne Ukens Film, "Rebecca".