no se dk uk Søndag 18. November 2018

Dagens Sitat

quote Kvinner gleder seg over komplimenter; menn tror til og med på dem.  quote
- Mikal Rode 

Rabattkode!

20% rabatt på alle produkter hos Blush.no ved bruk av rabattkoden 20PROSENT
peter
buffy
spill
facebook
Plus500

Meny

Nordisk Tribun
Forsiden
Gratis Spill
Ukens Film
TV Guide
Quiz
Tips en venn
Kontakt Oss
Sett som Startside

quiz
film
tv

Neanderthal
Ved mange tilfeller i vår forhistorie fantes det ikke bare èn art av menneskelignende primater, men opptil flere samtidig. I dag er det bare oss, Homo sapiens sapiens, igjen. Men sett i et historisk perspektiv så er det ikke så lenge siden vi hadde konkurrenter om hvem som skulle arve Jorden.

Neanderthalerne, Homo sapiens neanderthalensis, levde i et Europa dekket av snø og isbreer og knuget av vekslende istider. Og de klarte seg under ekstremt harde forhold i hundretusener av år, i mye lenger tid enn vi hittil har gjort.

Debatten bølger fortsatt frem og tilbake i det vitenskaplige miljøet om nøyaktig hva som til slutt skjedde med Neanderthalerne. Ble de til slutt utryddet av våre egne forfedre i et rent folkemord? Ble de fortrengt til stadig skrinnere jaktmarker, til de til slutt sultet ihjel? Blandet de seg med de med våre forfedre, slik at vi selv i dag delvis er deres etterkommere?

Kanskje sannheten, som så ofte er tilfelle, er litt av alt.

Et annet åpent spørsmål er hvor forskjellige de var fra oss. Og om man tar med i betraktning at alt som skiller oss fra en tid da klubber og skarpe stein var høyteknologi er noen tusen år med akummulert kultur og kunnskap, så kan man lure på om en Neanderthaler, oppdratt i moderne tid, med dress og kredittkort, engang ville blitt sett rart på på gaten.

Ukens Film er dokumentarprogrammet "Neanderthal".