no se dk uk Søndag 18. November 2018

Dagens Sitat

quote Kvinner gleder seg over komplimenter; menn tror til og med på dem.  quote
- Mikal Rode 

Rabattkode!

20% rabatt på alle produkter hos Blush.no ved bruk av rabattkoden 20PROSENT
peter
buffy
spill
facebook
Plus500

Meny

Nordisk Tribun
Forsiden
Gratis Spill
Ukens Film
TV Guide
Quiz
Tips en venn
Kontakt Oss
Sett som Startside

quiz
film
tv

Testimony
Den Russiske komponisten Dmitrij Sjostakovitsj' musikk gjenspeiler hans liv i skyggen av diktatoren Stalin. Det vare og vakre svever over landskaper av dissonans, sorg og raseri.

img
Hans tilværelse vekslet mellom å roses som Sovjetstatens fremste komponist, og den dypeste unåde, hvor han satt med kofferten pakket og ventet på at KGB skulle banke på døren og sende ham til Gulagleirene, alt ettersom den sosiopatiske Stalin likte eller ikke likte det han hørte.

Etter hans død, I 1979 utgav hans venn Solomon Volkov boken "Testimony", som angivelig var basert på komponistens egne memoarer. Siden har debatten rast over hvor mye som egentlig var Sjostakovitsj egne ord, og hvor mye som var Volkovs. Det bidro ikke til noen oppklarende debatt at mange hadde ideologiske kjepphester å ri både for og imot kommunistsystemet.

Den Britiske komponisten og regisøren Tony Palmers filmtolkning av "Testimony" fra 1988, med Ben Kingsley i hovedrollen, er den mest uortodokse, men kanskje også dypeste biografiske filmen om noen musiker.

Det symbolske og konkrete og fortid og fremtid glir over i hverandre, og Nic Knowlands storartede kameraarbeid veksler mellom svart hvitt og farger, ofte i samme bilde. En del kritikere har ufordelaktig sammenlignet det med en musikkvideo i spillefilms lengde. Men den har uten tvil påvirket mange senere filmskapere, feks. Steven Spielberg i "Schindlers Liste" (hvor forøvrig Ben Kingsley også spilte en av hovedrollene).

Ja, den kan med en viss berettigelse kalles både pretensiøs og usammenhengende. Men den er også poetisk, til tider dypt gripende og en påminnelse om at film ikke nødvendigvis behøver å være filmet teater.