no se dk uk Søndag 18. November 2018

Dagens Sitat

quote Kvinner gleder seg over komplimenter; menn tror til og med på dem.  quote
- Mikal Rode 

Rabattkode!

20% rabatt på alle produkter hos Blush.no ved bruk av rabattkoden 20PROSENT
peter
buffy
spill
facebook
Plus500

Meny

Nordisk Tribun
Forsiden
Gratis Spill
Ukens Film
TV Guide
Quiz
Tips en venn
Kontakt Oss
Sett som Startside

quiz
film
tv

Peter the Great
Norge og Russland har en del ting til felles som skiller dem fra de fleste andre Europeiske land. Disse bunner i stor grad i at begge land gikk glipp av Renessansen, det kulturelle og vitenskapelige vannskillet som markerte slutten på Middelalderen og skapte det moderne Europa.

I Norge hersket den såkalte firehundreårsnatten, da landet vansmektet som en koloni under Danmark. Russland var på sin side isolert fra havet og kringsatt av fiendtlige makter, slik som Sverige, som den gang var stormakten i Nordeuropa, og var på mange vis mer en Sentralasiatisk nasjon enn en del av Vesten. Tilbakestående og fattig stod landet på 1600-tallet i fare for å gå fullstendig i oppløsning og stykkes opp av mer avanserte land, slik Polen senere opplevde.

Det var dette den unge Peter stod overfor da han bare 10 år gammel ble kronet som Tsar, sammen med sin tilbakestående halvbror Ivan, i 1682. I tillegg oppdaget han fort at den virkelige makten lå hos opprørske adelsfolk, den reaksjonære kirken, og ikke minst hos hans maktsyke søster Sofia, som hersket som regent for de to brødrene.

Miniserien "Peter the Great" fra 1986, basert på Robert K. Massies roman, beskriver hvordan han måtte kjempe med både indre og ytre fiender, og svik fra selv sine nærmeste, og med en slående blanding av fremsynthet og brutalitet slepte sitt fedreland, "sparkende og skrikende" inn i den moderne tid. Da han døde i 1725 var Russland et keiserrike og den stormakten det senere skulle vedbli å være til vår tid.

Produksjonen, som var en av de mest massive på fjernsyn noensinne, med Oscar-vinnere som  Maximilian Schell, Vanessa Redgrave og Laurence Olivier på rollelisten, var den første fra vesten som fikk filme inne i Kreml. Og Vittorio Storaros mesterlige kameraføring skaper bilder som er en storfilm fra Hollywood verdig.

Men serien var også plaget av uhell og problemer. Den opprinnelige produsenten og regisøren Lawrence Schiller ble plutselig sparket av TV-selskapet NBC, da de fikk opplyst at produksjonen var katastrofalt over budsjettet. Dette viste seg etterpå å skyldes en regnskapsfeil. Når de så kom i gang igjen hadde hovedrolleinnehaver Maximilian Schell forsvunnet for å sette opp en opera, noe de måtte "skjule" ved å benytte en stand-in i en del scener.

Uansett problemer, og en del friheter med historiske fakta, står "Peter the Great" som en av de beste historiske dramaer noensinne.